Overlijden Nelson Mandela

06-12-13

Hoewel het overlijden van Nelson Mandela onvermijdelijk was en gezien de laatste ontwikkelingen aanstaande, was het horen van het bericht toch aangrijpend. Vanuit mijn stage in 1975-1976 is Zuid Afrika een bijzonder land voor mij. Destijds vond de overgang van Rhodesië naar Zimbabwe plaats en kwamen veel blanken uit Rhodesië naar Zuid Afrika.  Ik heb me steeds afgevraagd hoe Zuid Afrika ooit op een vreedzame wijze van de apartheid naar een democratie zou kunnen ontwikkelen.

De wijze waarop Nelson Mandele dat in de negentiger jaren heeft gerealiseerd heeft op mij, en kijkend naar de aandacht op de media in deze periode, op de hele wereld diepe indruk gemaakt.  Mijn Roodzand Advice activiteiten zijn voor een belangrijk deel op zijn denk en werkwijze geïnspireerd:  Samenwerken, waarbij onze invulling dat naar informatie ondersteunde samenwerking heeft vertaald.

Met een brok in de keel, dankbaarheid en blijvende bewondering nemen we deze dagen afscheid van een gigant!